Šálek kávy Skvělé pro hladinu cholesterolu

Velké množství kávy není pro srdce i krevní cévy skvělé, ale pití jen pár šálků denně snižuje nebezpečí kardiovaskulárních chorob. Epidemiologové to pochopili několik let. Přesně však to, jak mírný příjem kávy chrání srdce, nebyl znám. až do teď.

Spojení mezi kávou a kardiovaskulárním onemocněním je představováno J-křivkou. Níže uvedený graf pochází z finské výzkumné studie zveřejněné v roce 2004. [J Nutr. 2004 září; 134 (9): 2381-6.] Ukazuje spojení mezi využitím kávy a počtem situací srdečních infarktů u mužů středního věku.

Vědci sledovali dva tisíce chlapů po dobu pěti let.

Jak ukazuje graf, příjem kávy šest set mililitrů každý den má ochranný účinek. Přesně to, jak to funguje, je vysvětleno ve švýcarské výzkumné studii zveřejněné teprve nedávno v American Journal of Medical Nutrition. V této výzkumné studii vědci poskytli deset testovacích předmětů šálek kávy brzy ráno a poté vzali vzorky krve. Fins pak podrobil „špatného cholesterolu“ LDL ve vzorcích měděným iontům. Oxidují LDL. Oxidovaný LDL je pro krevní cévy docela špatný.

Vědci poznamenali, že po pití kávy byla LDL v testovacích subjektech zajištěna proti oxidaci. Alespoň trvalo déle, než se LDL oxiduje.

Bezprostředně po pití kávy se nic nestane – LDL ve vzorku odebraném půl hodiny po pití kávy oxiduje mnohem pomaleji. stejně jako LDL ve vzorku odebraném hodinu po oxid příjmu ještě mnohem pomaleji.

Když vědci analyzovali LDL, viděli proč. Po pití kávy se fenoly v kávě jako kyselina ferulová a přidružená kyselina chlorogenová zabudovala Belgická fotbalová reprezentace Dres do LDL. Tyto sloučeniny zabraňují oxidaci LDL.

A nejsou to jen fenoly, které jsou začleněny do LDL. „Začlenění do LDL bylo již ukázáno pouze pro několik dalších fenolických sloučenin,“ píšou vědci. Odkazují na „quercetin i katechin, US Sassuolo Dres daidzein, genistein, rutin i quercetin a tyrosol“. Tyto látky jsou objeveny v ekologickém čaji, sóji a olivovém oleji.

Mimochodem, výzkumná studie byla financována – uhodli jste – potravinářský průmysl. V této situaci ústavy s vědeckými zvukovými jmény financovanými v tomto odvětví, jako je Institut pro vědecké informace o kávě a fyziologické dopady komise pro kávu.

Pití kávy vyvolává začlenění fenolových kyselin do LDL a také zvyšuje rezistenci LDL na ex vivo oxidaci u lidí.
Abstraktní

POZADÍ:

Epidemiologické i intervenční studie naznačují, že dietní plán jako celek, tak i jednotlivé dietní prvky jsou zahrnuty do nebezpečí aterosklerózy. Odolnost LDL k oxidační úpravě je ex vivo známkou rizika, které je modulováno složkami stravy. Káva zahrnuje fenolické sloučeniny s antioxidační aktivitou. Tyto molekuly jsou objeveny v plazmě po použití kávy a také se ukázalo, že Aston Villa FC Dres in vitro jsou schopni snížit náchylnost LDL na oxidaci.

OBJEKTIVNÍ:

Cílem této výzkumné studie bylo posoudit dopad využití kávy na redoxní stav LDL, který je modulován možným začleněním fenolových kyselin do LDL.

DESIGN:

Deset zdravých dobrovolníků po rychlém rychlém půstu vypilo 200 ml filtrované kávy. Krev byla odebrána dříve, stejně jako 30, stejně jako 60 minut po pití. Modifikace v redoxním stavu LDL byly hodnoceny stanovením rezistence LDL vůči oxidačnímu nastavení a koncentraci LDL (-), mírně modifikovaného elektronegativního subfrakce LDL. Koncentrace chlorogenních i fenolových kyselin v LDL byla stanovena elektrochemickým HPLC.

VÝSLEDEK:

Odolnost LDL k oxidační úpravě se po pití kávy výrazně zvýšila, avšak koncentrace LDL (-) se nezvýšila. Koncentrace do LDL konjugovaných vývojů kofeických, P-kumarických a kyselin ferulových se po pití kávy výrazně zvýšila.

ZÁVĚR:

Pití 200 ml (1 šálek) káva indukuje podporu odporu LDL k oxidační modifikaci, s největší pravděpodobností v důsledku začlenění fenolových kyselin kávy do LDL.

PMID: 17823423 [PubMed – indexovaný pro Medline]

Zdroj:

comments
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *